• Het afsluiten van de echte ingang van Cheops' piramide.

[1] – Foto genomen door Jon Bodsworth.
De echte ingang van Cheops’ piramide.


Zoals reeds in een eerder hoofdstuk vermeld is het hier de veronderstelling dat de “echte” ingang van Cheops’ piramide werd afgesloten met een enorm blok kalksteen (sealing block). De tand- en groefverbinding bovenaan doet het vermoeden rijzen dat die monoliet, die diende om de ingang af te dichten, van binnen naar buiten werd geschoven.

 

Onmogelijk dat dit door arbeiders kon gebeuren, een aanzienlijk aantal van hen zouden er nodig geweest zijn en eens het blok op zijn plaats was geschoven zouden die werklui niet meer naar buiten gekund hebben, manueel het blok naar buiten duwen was dus onmogelijk.

 

Er moet wel degelijk rekening mee gehouden worden dat hydraulica vrijwel de enige optie is die het overwegen waard is.

 

De modelpiramide.

Voor deze foto en copyright zie Wikipedia: Het Gizeh plateau

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Giza_pyramid_complex_(map)_nl.svg

 

Iets ten oosten van Cheops’ piramide bestaat er een constructie wat nu “de modelpiramide” wordt genoemd en duidelijk in verband staat met het inwendige van zijn piramide.

Foto genomen door Jon Bodsworth. [1]
De modelpiramide van Cheops.

Eigenlijk gaat het om een “maquette” uitgehakt in de rotsbodem op het Gizeh plateau. Het is in feite een proefopstelling van het kruispunt van de afdalende en opgaande schacht.

Tekening door Flinders Petrie. [2]

Schets van de modelpiramide:

1 – De afdalende gang

2 – De opgaande gang

3 – Kruispunt tussen de opgaande en afdalende schacht.

      Onderaan schacht 2 zitten de drie granietblokken.

4 – Het oppervlak van de begane grond, hier komen de schachten tot buiten de rotsbodem.

5 – Hogerop zou hier de grote galerij komen.
6 – Het kruispunt tussen de opgaande en de horizontale schacht.
      Dit is ook de locatie van de brug, die ooit de horizontale gang heeft afgesloten.

7 – De horizontale gang die naar de koninginnekamer leidt.
8 – Een kleinere verticale schacht vanaf punt 3.



Schacht 8 in de modelpiramide vormt hier het grote probleem, in de piramide zelf is van die kleine tunnel absoluut niets te zien. Het team van El Machmoen heeft op die locatie enorm veel kalksteen weggehakt maar van een kleine tunnel is niets te merken.

Indertijd hebben de piramidebouwers onderaan schacht 2, waar de granietblokken de doorgang versperren, die blokken verborgen door daaronder een stuk kalksteen te monteren. Dit hadden ze dan ook moeten doen onderaan die kleine tunnel 8. Dat was extra werk en maakte de opdracht een heel stuk complexer.

Bestaat die kleine tunnel dan niet? Wellicht bestaat die wel degelijk in de echte piramide maar die zit waarschijnlijk op een iets andere locatie.

De kleine verticale tunnel, nu verborgen achter een granietblok.

Het wordt vlug duidelijk in de modelpiramide dat het veel eenvoudiger was die kleine tunnel (8 Bis) te verbergen achter een van de drie granietblokken, achteraf was het camoufleren met een kalksteenblok niet eens meer nodig.

De kans is dus groot dat de piramidebouwers er een gelijkaardige redenering op na hebben gehouden en die kleine tunnel inderdaad een weinig hebben opgeschoven. Die tunnel zou daar dus wél kunnen zitten en de kans is groot dat dit inderdaad het geval is.

Die tunnel zou kunnen leiden naar een “cilinder” waarin de monoliet zat (zit) die moest dienen om de ingang af te sluiten. De ingang van de piramide afsluiten gebeurde naar alle waarschijnlijkheid met behulp van hydraulica.

Daarbij gaat de aandacht onmiddellijk uit naar de grote monoliet in de grote galerij die klaar stond om naar beneden te glijden. Die zou bij het naar beneden schuiven een enorm groot volume water verplaatst hebben en er bovendien een heel grote druk op uitgeoefend hebben.

Echter, om een steentje naar buiten te duwen in de ingang van de piramide was die monoliet en de grote galerij helemaal niet nodig.

 

Maten in cubit ==> 1 cubit = 0,5236 m.
Het hoogteverschil tussen de grote galerij (helemaal bovenaan)
en de ingang van de piramide bedraagt 63 cubit.



Het hoogteverschil van het waterpeil tussen de ingang van de piramide en het punt helemaal bovenaan de grote galerij is 63 cubit of ca. 33 meter. Dit hoogteverschil leverde op het water een drukverschil op van 3,3 kg/cm², met andere woorden, op de sluitsteen (in een cilinder) aan de ingang stond er een waterdruk van 3,3 kg/cm², dat is nog niet eens zo veel als op het huidige leidingwater.

 

Maar, 3,3 kg/cm² levert wel degelijk een kracht op van 33.000 kg’/m² (kg’ of kgf zijn weliswaar oude benamingen voor kracht maar zijn veel bevattelijker dan Newton).

 

Het soortelijk gewicht van kalksteen is maximum zo’n 2.500 kg/m³.

 

1 m³ is een kubus met een zijde van 1 meter en ieder vlak heeft een oppervlak van 1 m².

 

Goed ingezeept is half geschoren, ook die sluitsteen werd wellicht degelijk ingezeept om de wrijvingskrachten te verminderen. Stel dat de uitgeoefende kracht van de waterdruk voor 75% verloren ging aan die wrijving en er dus slechts 25% overbleef om het gewicht van de sluitsteen te overwinnen dat kwam dit neer op 33.000 kgf/m² x 0,25 = 8.250 kgf/m²

 

Kalksteen weegt 2500 kg/m³ en heeft vlakken van 1 m², dus de sluitsteen mocht 8.250 kg’/m² : 2.500 kg/m² = 3,3 keer dikker zijn. De sluitsteen mocht dus theoretisch een dikte hebben tot 3,3 meter.

 

Enkel de heersende waterdruk was reeds voldoende om de sluitsteen naar buiten te duwen aan de ingang om deze volledig af te sluiten. Op het moment dat het waterpeil tot op het hoogste punt kwam was de ingang reeds automatisch afgesloten.

 

Geen nood dus aan die grote monoliet en de grote galerij. Maar, voor welk doel kunnen de piramidebouwers die grote galerij dan wél nodig gehad hebben?

 

--------------------------------

Referenties

[1] – Photos taken by Jon Bodsworth.

Zie ook de fotogalerij.

Jon’s own photos of the pyramids and surroundings.

[2] – W.M. Flinders Petrie – The Pyramids and Temples of Gizeh – 1883.

See Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/William_Flinders_Petrie

Boek Online: http://www.ronaldbirdsall.com/gizeh/index.htm