Online augustus 2024.
Recente ontdekkingen in Cheops’ piramide.
Sedert 2015 zijn er opnieuw onderzoeken gestart in Cheops’ piramide. Meerdere teams, van verschillende universiteiten en ook van andere privé instellingen, zijn met nieuwe metingen begonnen. Ditmaal met de muon methode, door het opstellen van muondetectoren zowel binnenin als buiten de piramide.
Dit is een methode waarbij absoluut geen enkele beschadiging aan de piramide wordt aangebracht.
Er werden inderdaad nieuwe holtes ontdekt, met zekerheid kon aangetoond worden waar er zich nog een holte bevindt. Afmetingen kunnen uiteraard slechts bij benadering worden gegeven omdat geen enkele steen mag verwijderd worden, die holtes kunnen dus niet betreden worden.
Muon detectoren werden dus steeds opgesteld in de reeds bekende kamers en gangen die wél vrij makkelijk toegankelijk zijn. De locaties waar die toestellen opgesteld werden waren dus niet altijd ideaal, eventueel extra onbekende ruimtes die er in de piramide nog zijn kunnen soms niet ontdekt worden omdat de detectoren er niet dicht genoeg bij kunnen komen.
De tot nu bereikte resultaten zijn echter een hele prestatie te noemen en boven alle verwachtingen, de inspanningen die werden geleverd en het kapitaal dat er tegenaan werd gegooid zijn niet van de minste.
En ja hoor, er werden in Cheops’ piramide bijkomende belangrijke holten ontdekt waarvan kon bewezen worden dat er wel degelijk zijn. Deze ontdekkingen zijn te bekijken op onderstaande links.
http://www.scanpyramids.org/index-en.html
Zoals in beide filmen te zien is, werd een eerste holte ontdekt ter hoogte van de drukontlastingskamers boven de koningskamer.
Meerdere onafhankelijke onderzoeksteams zijn tot dezelfde bevindingen gekomen en vermelden er het volgende over: Het gaat om een holte (cavity) van minstens 30 meter (57 cubit) op een hoogte tussen de 50 meter (95 cubit) en de 70 meter (133 cubit). Gemiddeld dus ergens op een hoogte van 114 cubit. Die holte is vergelijkbaar qua grootte en volume met de grote galerij, ze kan horizontaal lopen maar kan evengoed schuin naar beneden gaan, metingen geven daaromtrent geen zekerheid.
Ter info: Het middelpunt van de piramide bevindt zich op een hoogte van zo’n 107 cubit (56 meter).
Een tweede holte werd ontdekt aan de echte ingang van de piramide, achter die immense dakspanten.
Weeral volgens de gegevens van de onderzoekteams zit deze holte achter de dakspanten op een hoogte tussen de 17 meter (32,5 cubit) en de 23 meter (44 cubit), zo’n 0,7 à 2 meter verwijderd van de voorkant van de dakspanten. Die holte zelf zou ongeveer 9 meter lang zijn (ca. 17,2 cubit), een hoogte hebben van ong. 1 à 3 meter (ca. 2 tot 6 cubit) en een breedte van 1 à 2 meter (ca. 2 tot 4 cubit).
Van deze holte zijn meer gegevens bekend omdat men er in geslaagd is om met een endoscoop tot in die holte te komen. Ergens juist onder het punt waar de dakspanten samenkomen moeten ze daar toch een kleine opening gevonden (of toch geboord?) hebben om met een endoscoop werkelijk de binnenkant te filmen. De bevindingen van de onderzoekers werden dus bevestigd en heeft hen een heleboel extra gegevens opgeleverd. De exacte locatie en afmetingen werden blijkbaar nog niet vrijgegeven en/of gepubliceerd.
In de film is het plafond van die holte duidelijk te zien, het is de onderkant van de schuin geplaatste dakspanten. De (witte) imaginaire persoon die in die holte aanwezig is staat of loopt wellicht op de dakbalken van de ingang, op de stenen die het plafond van de ingang vormen en onderaan dat tand- en groef profiel hebben. Die persoon staat dus boven de ingang, niet erin. Spijtig genoeg zit de ware ingang blijkbaar geblokkeerd met een immense monoliet, de ingang langs daar betreden zal wellicht nooit lukken.
Mag er besloten worden dat er vast een gang moet bestaan die vertrekt vanaf de echte ingang en opwaarts gaat tot in de onmiddellijke omgeving van het middelpunt van de piramide.
Het is overduidelijk waar dit naartoe gaat. Zal men nu eindelijk de echte ingang kunnen betreden?
Indien die recent ontdekte holte zou kunnen betreden worden zou dit al een enorme stap voorwaarts zijn. Vanaf dit punt kunnen verdere metingen mogelijks de benedenkant van die gang zichtbaar maken. Stel dat men vanaf de achterwand van die holte dan toch een horizontaal klein gaatje zou mogen boren dan moet men automatisch uitkomen in de echte ingang. Zelfs indien die gang onder een hoek van “slechts” 26° omhoog loopt (zoals de grote galerij) mag toch een trap in die gang verwacht worden. Het gaat hier om de echte ingang, niet om een technische schacht!
Indien echt een gaatje mag geboord worden dan moet er rekening mee gehouden worden dat de steenlaag op die plaats vrij groot kan zijn, op bovenstaande tekening komt dit theoretisch uit op zo’n 11,45 cubit (6 meter).
Het zou zelfs nog erger kunnen uitdraaien. Een gang onder een hoek van 45°, weliswaar met trappen, is nog steeds vrij comfortabel te noemen.
Terug puur theoretisch uiteraard zou dit, zoals op bovenstaande tekening, al op een steendikte van 48,33 cubit (25,3 meter) kunnen komen. Er zou inderdaad schuin naar beneden kunnen geboord worden, men moet dus vooraf correct weten waar men mee bezig is.